Ryu (Street Fighter)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ryu
Pelisarja Street Fighter
Ensimmäinen peli Street Fighter (1987)
Luoja Capcom
Ääninäyttelijä
(englanti)
Tong Lung
Skip Stellrecht
Brett Weaver
Richard Cansino
Kyle Hebert
Live-näyttelijä Byron Mann
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Ryu (jap. リュウ, Ryū) on Capcomin luoman Street Fighter -videopelisarjan päähahmo. Se on esiintynyt jokaisessa Street Fighter ja Capcomin aiheisissa peleissä. Vuosien myötä Ryusta on tullut yksi tunnetuimmista tappelupelien hahmoista.

Ryu syntyi Japanissa 21. heinäkuuta 1964 ja jäi orvoksi hyvin nuorella iällä, eikä hänelle jäänyt minkäänlaisia muistoja vanhemmistaan. Myöhemmin Gouken otti Ryun huostaansa ja kasvatti häntä syrjäisessä dojossaan, jossa Gouken myös opetti Ryulle kamppailujeja. Pian sen jälkeen Gouken opetti parhaan kaverinsa pilalle hemmoteltua poikaa Ken Mastersia. Hänestä tuli kuitenkin sparrausparin lisäksi Ryun paras ystävä. Ollessaan 23-vuotias Gouken uskoi Ryun olevan valmis matkustamaan ympäri maailmaa kokeillakseen kamppailutaitojensa osaamista maailman parhaita taistelijoita vastaan. Tämän myötä Ryu matkasi kohti World Warrior turnaukseen.

Street Fighter

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Street Fighterissa Ryun on yksi World Warrior turnauksen kilpailijoista. Voitettuaan turnauksen kaikki vastukset hän sai mahdollisuuden taistella turnauksen isäntää Sagatia vastaan. Ryu on hävitä kamppailun, kun Sagat lyö hänet lähes tajuttomaksi. Sagat olettaa voittaneensa kamppailun ja auttaa Ryuta ylös, joka kuitenkin voiton nälkäisenä päästää Satsui no Hadoun (eräänlainen pahuuden voima, joka ilmaantuu mikäli taistelija on valmis tappamaan voitosta) sisimmissään valloileen ja päättää iskeä Sagatia Metsu Shoryukenilla. Isku lyö Sagatin tajuttomaksi ja jättää myös arven hänen rintakehäänsä. Sagatin herättyä ja huomattua mitä oli tapahtunut hän vannoi kostavansa Ryulle.

Ryun ulkonäkö on vaihdellut peleistä ja sarjoista riippuen. Ensimmäisessä pelissä hänellä oli punertavat hiukset, harmaat silmät ja valkoinen otsapanta, sekä punaiset tossut. Sittemmin Street Fighter II peleissä Ryulla on ollut ruskeat hiukset ja silmät, sekä pitkä punainen otsapanta. Edelliseen peliin nähden hänellä ei myöskään ole tossuja vaan taistelee paljain jaloin. Ryu käyttää pääasunaan aina valkoista karateasua, josta hihat on revitty pois. Street Fighter Alpha peleissä, jotka sijoittuvat Street Fighter II:n edeltävään aikaan Ryun hiukset ovat vaaleahkon ruskeat ja hänellä on ensimmäisen pelin tapaan valkoinen otsapanta. Poikkeuksellisesti Street Fighter III:ssa Ryulla on ensimmäistä kertaa mustat hiukset. Läpi Street Fighter pelien hänen asunsa näyttää myös kuluneemmalta peli peliltä. Street Fighter IV pelissä hänen asunsa on kokonaisuudeltaan lähimpänä kakkososan asua.

Asunsa ohella Ryu on kantanut useissa medioissa mukanaan merimiessäkkiä, jossa hän säilyttää tarvittavat matkatavarat, kuten varavaatteita, passi ja rahaa.

Ryun pituus on myös vaihdellut riippuen pelistä. Street Fighter II peleissä hänen kerrotaan olevan 178 senttimetriä pitkä ja painaa 80 kg. Puolestaan Street Fighter IV pelissä hänen on ilmoitettu olevan 175 senttimetriä pitkä ja painavan 68 kg.[1]

Joissakin yksityiskohtaisesti piirretyissä virallisissa Street Fighter II taideteoksissa ja Street Fighter IV pelissä Ryun vyössä voi nähdä neljä kanjilla kirjoitettua merkkiä; kaze (風 tuuli), hayashi (林 metsä), hi (火 tuli) and yama (山 vuori). Samat merkinnät voi nähdä myös Ryun areenalla Street Fighter II pelissä. Nämä neljä sanaa perustuvat Sunzinin kirjoittaman Sodankäynnin taito teoksen seitsemänteen lukuun Sotaliike. Jossa kerrotaan kuinka taistelussa tulisi suoriutua; "niin nopeasti kuin tuuli, hiljainen kuin metsä, yhtä rohkea kuin tuli ja järkähtämätön kuin vuori."

Ryu on usein hiljainen ja vakava toisin kuin paras kaverinsa Ken. Hän kiertää maailmaa vakavana, esiintyen usein tylsänä tai ulkopuolisena muille ihmisille. Ryu on osoittanut joskus omaavansa myös erittäin huonoa huumorintajua. Hänen päätavoitteenaan on tulla täydelliseksi mestariksi omassa taistelutyylissään, jonka vuoksi Ryu ottaa harjoittelut erittäin vakavasti. Vaikka hän vaikuttaa etäiseltä ja tunteettomalta, löytyy Ryusta hyväsydäminen puoli, joka erityisesti kunnioittaa niitä jotka ovat yhtä taitavia taistelemaan.

Ryu on niin sanotusti perushahmo tappelupeleissä, jolla on kohtuullinen määrä lyöntejä ja potkuja, sekä perus erikoisliikkeitä. Ryu on pelattavana hahmona jokaisessa Street Fighter pelissä, joka tekee hahmosta myös tutun aikaisemmin Street Fighter pelejäkin pelanneille. Tämän myötä pelaajien ei välttämättä tarvitse opetella hahmon erikoisliikkeitä.

Erikoisliikkeet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ryu suorittamassa Hadouken liikettä Zangiefiä vastaan Street Fighter II -pelissä.
Ryu suorittamassa Tatsumaki senpuu kyaku liikettä Dhalsimia vastaan Street Fighter II -pelissä.

Ryun ensimmäisiä erikoisliikkeitä ovat Hadouken, Shoryuken ja Tatsumaki Senpukyaku (lyhyemmin Tatsumaki). Liikkeistä ensimmäinen eli Hadouken on niin sanottu "energiapallo" tai "tulipallo", jonka Ryu lähettää käsistään kiertoheittoliikkeellä vyötärönsä seudulta. Shoryuken puolestaan on niin kutsuttu "lohikäärmeen isku", joka on tavallista voimakkaampi kohokoukku. Tatsumaki senpuu kyaku on eräänlainen "hurrikaanipotku", jossa Ryu tekee kiertopotkun ilmassa useaan kertaan peräkkäin.

Ensimmäisissä Street Fighter II -peleissä Ryu kykeni tekemään erikoisliikkeensä vain ollessaan maassa. Sittemmin myöhemmissä versioissa hahmolla on voinut tehdä hurrikaanipotkun ilmassa. Lisäksi Hadoukenista on tehty myöhempiin versioihin voimakkaampi versio Shakunetsu Hadouken. Street Fighter Alpha peleissä Ryulla on taktinen veto nimeltä "Hadou no Kamae", joka huijaa vastustajaansa käyttämään mahdollista vastahyökkäystä. Alpha pelisarjassa on myös useita variaatioita Ryun keskitason lyönnistä ja potkusta, sekä kovasta lyönnistä ja potkusta. Keskitason potkulla saa myös aikaan heikomman version Tatsumaki senpuu kyaku liikkeestä, joka vie vastustajalta vähemmän energiaa, mutta on huomattavasti nopeampi suorittaa. Street Fighter III pelisarjassa Ryulla on yksi uusi erikoisliike nimeltä "Joudan sokutou geri". Se on voimakas potkutekniikka, joka työntää vastustajansa pois suurella voimalla. Samainen hyökkäys on myös ei kanoonisessa Street Fighter EX pelisarjassa, jossa se on tarpeeksi voimakas potkaisemaan vastustajansa ulos areenalta. Samaisessa pelisarjassa Ryun Tatsumaki senpuu kyaku on korvattu lentävällä potkulla, jonka voi tehdä samalla näppäin komennolla, kuin alkuperäinen liike, mutta tekemällä se 2-3 kertaa.

Ryun useat Super Combo liikkeet ovat voimakkaampia, kuin hänen tavalliset liikkeet. Street Fighter III pelisarjassa näitä kutsutaan Super Artseiksi. Shinku hadouken liikkeellä saa aikaan viisi osumaa yhdellä hadouken liikkeellä. Shin shoryuken puolestaan tuottaa kaksi lisäiskua tavallisen shoryukenin sijaan. Shinku tatsumaki senpukyaku on voimakkaampi hurrikaanipotkun tekevä liike, joka pysyy paikallaan. Samainen liike korvattiin Street Fighter III peleissä "Denjin hadoukenilla", joka on vaihtoehtoversio Shinkuu hadoukenista, jossa pelaajan täytyy ladata "tulipallonsa". Sitä kauemmin sitä latasi sen enemmän tuhoa se teki vastustajaansa. Denjin Hadoukenia ei voi myöskään torjua kuin hyppäämällä.

Street Fighter pelisarjan ulkopuolella Ryulla on Super Gem Fighter pelissä erikoisliike nimeltä "Reppuu jinrai shoryu", joka on moninkertainen lyöntihyökkäys, joka päättyy samallalailla, kuin Shin shoryuken. Marvel vs. Capcom: Clash of Super Heroes pelissä Ryulla on erikoislaatuinen kyky vaihtaa tappelutyyliään pelissä mukana olevien Kenin ja Akuman tyylisiksi.

Ryu muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryu on esiintynyt videopelien tapaan usein pääroolissa myös anime-elokuvissa ja sarjoissa.

Street Fighter II: The Animated Movie

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä elokuvassa Street Fighter II: The Animated Moviessa Ryu joutuu M. Bisonin Shadowlaw organisaation kohteeksi. Bison kaappaa ja aivopesee Kenin pakottaen Ryuta taistelemaan ystäväänsä vastaan. Hahmon äänenä toimi alkuperäisessä japaninkielisessä versiossa Kōjirō Shimizu ja englanniksi dubatussa versiossa Skip Stellrecht.

Street Fighter Alpha: The Animation

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Street Fighter Alpha: The Animationissa Ryu joutuu salaperäisen tiedemiehen kohteeksi, kun hän alkaa käydä itsensä kanssa taistelua "Dark Hadou" nimistä pahuutta vastaan. Samaan aikaan Shun niminen poika saapuu Brasiliasta Japaniin ja väittää olevansa Ryun nuorempi veli. Salaperäinen tiedemies päättää järjestää turnauksen, jotta saisi houkuteltua Ryun mukaan turnauksen taistelijoihin. Myös Shun haluaa Ryun osallistuvan turnaukseen, joka kuitenkin kieltäytyy, mutta lähtee mukaan katsomaan ystävänsä Kenin ja Shunin otteita. Turnaus osoittautuu kuitenkin huijaukseksi ja Ryu joutuu kohtaamaan salaperäisen tiedemiehen, joka yrittää viimeiseen asti houkutella Dark Hadouta esille. Hahmon äänenä toimi alkuperäisessä japaninkielisessä versiossa Kane Kosugi ja englanniksi dubatussa versiossa Skip Stellrecht.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1994 Kōjirō Shimizu Street Fighter II: The Animated Movie
1995 Kouji Tsujitani Street Fighter II V
1995–1996 Katashi Ishizuka Street Fighter Alpha
Street Fighter Alpha 2
1998 Toshiyuki Morikawa Street Fighter Alpha 3
1999 Kane Kosugi Street Fighter Alpha: The Animation
2005 Yasuyuki Kase Street Fighter Alpha: Generations
2009 Hiroki Takahashi Street Fighter IV: The Ties That Bind Street Fighter IV
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1994–1995 Byron Mann Street Fighter Street Fighter: The Movie
1995–1998 Tong Lung Street Fighter
1996–1998
2001
Skip Stellrecht Street Fighter II V Street Fighter II: The Animated Movie
Street Fighter Alpha: The Animation
1997 Brett Weaver Street Fighter II V
1997 Tommy Drake Street Fighter II V
2007 Richard Cansino Street Fighter Alpha: Generations
2009–2010 Kyle Hebert Street Fighter IV: The Ties That Bind Street Fighter IV
Super Street Fighter IV

Arvostelu ja vastaanotto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryu oli listattu vuonna 2008 parhaaksi hahmoksi IGN-sivuston laatiman 25 parasta Street Fighter hahmoa.[2]

GameDaily sivusto listasi hahmon sijalle kaksi laatimassaan kautta-aikain 20 parasta Street Fighter hahmoa.[3]

  1. Ryu capcom.co.jp Viitattu 12.12.2009 (japaniksi)
  2. Top 25 Street Fighter Characters: The Final Five 7.8.2008 Viitattu 13.11.2009 (englanniksi)
  3. Top 20 Street Fighter Characters of All Time GameDaily 1.12.2008 Viitattu 25.12.2010 (englanniksi)